CHALLENGE:ACCEPTED

Snabbmat med långsiktigt förtroende.

Snabbmatskedjan Burger King kräver ingen längre introduktion. När företaget skulle etablera en ny hamburgerrestaurang i Varberg fick RO-Gruppens avdelning för konceptbyggnation förtroendet att ta sig an uppdraget. Vår lösning satte normen för snabbmatjättens framtida nyetableringar.

Uppdraget
Det här var RO-Gruppens första uppdrag för Burger King. Målet var att bygga en energieffektiv restauranganläggning utifrån en befintlig konceptlösning.

Utmaningen
Många tekniska lösningar ska integreras med en i konceptstyrd inredning. Men den befintliga byggtekniska lösningen som presenterades från kunden var dyr. Hur skulle man kunna kapa produktionskostnaden med samma eller bättre energieffektiva vinning?

Lösningen
För att få ner byggkostnaden gick RO-Gruppen tillbaka till ritbordet för att tänka nytt. Med bakgrund av tidigare konceptbyggnationer inom restaurangbranschen hittade RO-Gruppen tillsammans med uppdragsgivaren en ny lösning som i slutändan skulle kapa den totala byggkostnaden med cirka 20 procent.

Energivinningen löstes till stor del med hjälp av en ny värmepumpslösning som kan utvinna både värme och kyla från restaurangens egen överskottsvärme. Denna lösning minskade den totala energiförbrukningen med upp till 25 procent och ligger nu till grund för Burger Kings alla framtida svenska nyetableringar.

bk_1@2x
bk_2@2x
bk_3@2x

År

2011

Projekt

Burger King Varberg

Uppdragsgivare

Hemfosa

Ort

Varberg

Beskrivning

Energieffektiv restauranganläggning

Omfattning

400 m²