Arbetsmiljö

Medarbetarna – vår främsta resurs.

Våra hörnstenar är ett genuint engagemang och en säker arbetsplats.

Våra hörnstenar arbetsglädje och nytänkande är grundläggande värden i vår arbetsmiljö. RO-Gruppen ska skapa en arbetsplats som uppmuntrar nytänkande, upplevs som utvecklande och stimulerande samt trygg och säker för alla medarbetare.

All byggverksamhet innehåller arbetsmoment som kan vara förenade med risk för olycka. På RO-Gruppen bedrivs ett omfattande arbete för att skapa arbetsplatser som är trygga och säkra för både egna medarbetare och underentreprenörer. Det innebär bland annat att i tidigt skede identifiera och åtgärda risker, men också att lära av de tillbud och olyckor som inträffar.

 Vi har tydliga mål med vårt arbetsmiljöarbete:

» Nolltolerans för betydande olyckor
Det innebär att ingen ska bli sjukskriven på grund av olycka på våra arbetsplatser.
» Olyckor ska minska med minst 10% per år.
» Tillbudsrapporteringen ska öka med minst 10% per år.


ZeRO-Harm

Vi kallar vårt arbetsmiljöarbete ZeRO-Harm och det syftar helt enkelt till att ingen ska skada sig eller må dåligt på RO-Gruppens arbetsplatser. Arbetet innefattar alla våra satsningar inom hälsa och säkerhet, både ute i projekt och på våra kontor. En aktivitet inom ZeRO-Harm är våra återkommande arbetsmiljödagar.

Arbetsmiljödagar
Vårt arbetsmiljöarbetet pågår engagerat varje dag, men för att förstärka fokus ytterligare genomför vi på RO-Gruppen ett antal arbetsmiljödagar varje år där vi utifrån olika fokusområden belyser arbetsmiljön för hela koncernen. Under dessa dagar är arbetsmiljöarbetet ute i vår produktion särskilt uppmärksammat.
Alla på våra arbetsplatser bjuds in att diskutera arbetsmiljön gällande aktuellt fokusområde och får komma med förslag på förbättringar som utvecklar vårt arbetsmiljöarbete.

Under arbetsmiljödagarna samlas vår krisgrupp samt skyddsombudgrupp och vi genomför också olika typer av utbildningar och workshops anpassat efter om man arbetar i produktion eller på något av våra kontor. Utbildningarna är spridda på flera olika kategorier; brandsäkerhet, olycksövningar, HLR, första hjälpen vid psykisk ohälsa, stresshantering etc.
Vissa utbildningar berör samtliga medarbetare och dessa hålls digitalt.

Arbetsmiljöstatistik (från vår Hållbarhetsredovisning 2022)
Statistiken avser alla på våra arbetsplatser, både egna medarbetare och underentreprenörer.
För 2022 redovisar vi ett högre olyckstal än vi önskat och är inte nöjda med utfallet. Vi analyserar rapporter och tar med det i handlingsplanen framåt.
Däremot sjönk antalet betydande olyckor med sjukskrivning som följd.
Ett mål vi når med råge är vår tillbudsrapporteringen som ökade kraftigt, från 45 till 413 stycken. Däremot är flera av tillbudsanmälningarna av allvarlig karaktär där fallrisk noterats och rapporterats. Även detta tar vi med in i 2023 med förstärkt fokus på förebyggande åtgärder på just risk för fallskador.

Vi har som en generell arbetsmiljöåtgärd ökat kravet på skyddsronder som nu genomförs ännu mer frekvent än tidigare. Detta för att tidigt fånga upp risker och kunna arbeta förebyggande för att minimera att olyckor sker – framför allt att inte samma typ av olycka sker mer än en gång.

För att få bättre resultat i framtiden krävs det att vi arbetar aktivt, varje dag, med att informera, utbilda, uppmuntra och ibland påminna.

 

Skyddsombud
Våra skyddsombud har viktiga roller i vårt arbetsmiljöarbete. De våra ögon och öron ute i byggproduktionen och är viktiga förebilder och ambassadörer.
Vi har intervjuat två av dem, Pontus Säyläs och Fredrik Svanlund »

 

”Håll nollan”
RO-Gruppen har en nollvision gällande arbetsplatsolyckor och det står med som ett av tre arbetsmiljömål. Som en del i arbetet mot det målet är vi med i organisationen Håll Nollan, som drivs av föreningen Samverkan för noll olyckor i byggbranschen. Det övergripande syftet är att förebygga och eliminera olyckor i byggbranschen. Föreningen består av ett stort antal aktörer som på olika sätt är involverade i ett byggprojekts olika faser. Alla medlemmar ansluter sig till att stödja varandra att förbättra arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet genom att på ett öppet och transparent sätt dela med sig av sin kunskap och erfarenhet.