CHALLENGE:ACCEPTED

Borås nya grönområde.

När man stannar till vid nybyggda brf. Söderhov på Trandared i Borås är det svårt att föreställa sig att detta en gång var en grusplan för den lokala fotbollsföreningen. Idag har den platta, dammiga grusytan ersatts av en charmig liten park. Ur jorden har två nya energihus vuxit upp. Välkommen till Brf. Söderhov – ett grönområde byggt för framtiden.

Uppdraget
Nybyggnation av två energihus, med totalt 41 st bostadsrätter och en gemensamhetslägenhet. Båda fastigheterna skulle byggas i sex plan, varav det ena huset försågs med källare, gemensamma utrymmen och förråd. Det andra huset skulle få två extra lägenheter i suterräng samt förråd.

Uppdraget omfattade en total yta på ca 2 200 kvadratmeter per hus. Den totala boytan uppgick 3 075 kvadratmeter.

Utöver bostadsrätterna uppfördes även ett cykelförråd med plats för 89 st cyklar samt ett fristående sophus.

Utmaningen
Den största utmaningen var att uppföra en fastighet som uppfyllde förutbestämda miljö- och ljudkrav. Söderhovs-husen är klassade enligt miljöbyggnad nivå silver och uppfyller kraven för passivhus.

Lösningen
Stommen är av prefab-betong, taket av papptäckt råspont. Lägenheterna är ljusa, med stora glaspartier. Varje lägenhet har även en möblerbar balkong på mellan 12-14 kvadratmeter, som de boende även kunde välja att få inglasad för att förlänga sommarvärmen. Miljöfokus har bland annat resulterat i ett modernt, energibesparande passivhus, där varje kvadratmeter är formgiven för bästa möjliga yteffektivitet. Det innebär att huset tar tillvara på solljuset på ett så effektivt sätt att lägenheterna inte behövde utrustas med element.

ro_900x500_soderhov_1
ro_900x500_soderhov_2
ro_900x500_soderhov_3
ro_900x500_soderhov_4

År

Projekt

Brf. Söderhov

Uppdragsgivare

Riksbyggen

Ort

Trandared, Borås

Beskrivning

Två nya energihus

Omfattning

4400 m²