CHALLENGE:ACCEPTED

8 000 kvm skräddarsytt för mode.

Utmed riksväg 40, i höjd med Borås, påkallar en triangelformad byggnad din uppmärksamhet. Himlen reflekterar sig i den enorma glasfasaden – i motljus blir byggnaden näst intill transparent. Det är något av en paradox för en arkitektur som omöjligt kan gå någon obemärkt förbi. Det här är stans bästa skyltläge. Så skapade vi Gina Tricots nya huvudkontor. Ett nytt landmärke i Borås.

Uppdraget
När Gina Tricot, ett av Sveriges mest kända modemärken, skulle bygga nytt huvudkontor hade man satt ribban högt – man skulle etablera ett nytt landmärke för staden. RO-Gruppen fick uppdraget att förverkliga idén.

Den övergripande entreprenadformen var så kallad CM – Construction Management, där Byggfast stod för byggledningen å Gina Tricots vägnar. Byggnationen delades upp i en mängd olika entreprenader, där RO-Gruppen utförde tre av dem – platsgjutna betongkonstruktioner, stomkomplettering och etablering.

Utmaningen
Ett åtta våningar högt glashus är ingenting man bygger så ofta i Borås. Arkitekt Gert Wingårdhs skapelse i glas skulle bli spektakulärt, såväl ut- som invändigt. Det var mycket teknik i huset som måste fungera, från garaget på bottenplan till de generösa gemensamhetsytorna på övre plan.

Det nya huvudkontoret skulle bli ett så kallat Green Building, vilket ställer extra höga krav på isolering och energilösningar. Särskilt i en byggnad med glasfasad. Alla bitar skulle falla på plats, mitt under rådande lågkonjunktur. För att klara utmaningen gällde det att vara smart och effektiv genom hela processen.

Lösningen
Sedan byggnadsåret 2010 har Gina-husets tillspetsade arkitektur rosats. Fasaden ger byggnaden en abstrakt dimension. Glasets transparens (som fått sin egenskap tack vare en specialtillverkad lamineringsfilm med 38 procent genomskinlighet) ändras med ljuset medan färgen skiftar med himlens.

Interiört duggar finesserna tätt. Till exempel är ventilationsaggregat installerat på varje våning. På så sätt undveks utrymmeskrävande rör mellan våningarna. Istället gavs det utrymme för en stimulerande och kreativitetsfrämjande interiör. Med stora vita arbetsbord på blankt, vitt keramiskt golv.

Avsaknaden av extraordinär budget fick RO-Gruppen, arkitekter och byggledare att arbeta fokuserat och effektivt. Resultatet blev något utöver det vanliga: Ett modernt, energismart statement på 8 000 kvadratmeter.

gina_1@2x
gina_6@2x
gina_5@2x
gina_4@2x
gina_3@2x
gina_2@2x

År

Projekt

Gina Tricot huvudkontor

Uppdragsgivare

Fastighetsbolaget Brodal AB

Ort

Borås

Beskrivning

Nytt åtta våningar högt huvudkontor för modemärket Gina Tricot. Arkitekturen är skapad av Gert Wingårdh.

Omfattning

8000 m²